Domů » Malé spotřebiče » Nejlepších 5 hotdogovačů / párkovačů pro rok 2024

Nejlepších 5 hotdogovačů / párkovačů pro rok 2024

V Česku asi nenajdeme tradičnější produkt rychlého občerstvení, než je párek v rohlíku. Jeho cena se sice za poslední roky vyšponovala dost vysoko, ale stále je párek s kečupem nebo hořčicí napěchovaný do rohlíku v oblibě.

Chtěli byste si párek v rohlíku jednoduše připravit i doma? Pak by se vám mohl hodit přístroj, pro který se u nás vžil název „hotdogovač“. Název je to ovšem nepřesný, protože s pravým hotdogem má párek v rohlíku společný snad jen ten párek. Někdy se můžete setkat i s názvem párkovač, ale upřímně, zní to docela divně.

Tak či onak, název hotdogovač se u nás ujal a my jsme si pro vás připravili průvodce výběrem toho nejlepšího hotdogovače. Podíváme se spolu jak na vlastnosti, které byste měli při výběru zohlednit, tak vám i doporučíme několik kvalitních hotdogovačů pro rok 2024.

Nejlepších 5 hotdogovačů pro rok 2024

Gallet Gourmet MAH 502

Počet trnů: 2 trny z nerezu | Kapacita: 12 párků | Materiál nádoby: Plast | Materiál těla: Plast | Možnost nezávislého ohřevu: Ano, trn i nádoba mají své vlastní spínače | Možnost vaření vajec: Ano | Držák na vejce: Ano – až 6 vajec | Tepelná pojistka: Ano | Světelná signalizace provozu: Ano | Příkon: 380W | Rozměry: 35 x 21 x 12 cm | Hmotnost: 0,88 kg

Líbí se nám

  • Jednoduché ovládání
  • Velká nádoba na ohřev
  • Součástí je i nástavec na vaření vajec
  • Dobrý poměr cena výkon
  • Ohřívací nádobu lze mýt v myčce
Nelíbí se nám

  • Nelze zapínat ohřev trnů nezávisle na sobě
  • Nelze regulovat teplotu

 

Hotdogovač Gallet Gourmet MAH 502 se řadí mezi nejoblíbenější modely dostupné na českém trhu. Díky dvěma trnům a nádobě na 12 párků je přístroj vhodný i pro přípravu většího množství párků v rohlíku najednou. Ideální je například na nějakou letní zahradní party.

S trny se pojí jedna menší nevýhoda a to konkrétně, že se trny nedají ovládat zvlášť. Ohřev obou zapínáte jedním společným tlačítkem. Není to sice žádná katastrofa, ale někdy prostě oba trny nutně nepotřebujete.

Často se hotdogovače využívají k jako vařiče vajec. Gallet Gourmet MAH 502 je pro tyto účely vybaven speciálním nástavcem, do kterého vejce naskládáte. Najednou připravíte až 6 vajec. Na rozdíl od klasického vařiče vajec zde nemáte časovač, takže budete muset stopovat čas pomocí mobilu nebo kuchyňské minutky.

Hotdogovač je vybaven pojistkou, která zamezí jeho přehřátí. Na spodní straně spotřebiče jsou umístěný pogumované nožičky, díky nímž spotřebič neklouže po pracovní ploše.

Údržba je vcelku standardní. Tělo přístroje a ohřívací trny byste měli otírat pouze navlhčeným hadříkem. Ohřívací nádobu pak můžete umýt pod teplou tekoucí vodou s použitím klasického neabrasivního saponátu.

Guzzanti GZ 460 – stylový hotdogovač

Počet trnů: 2 | Kapacita nádoby: 12 párků | Ohřev nádoby a trnů zvlášť: Ne | Termostat: Ano (30 – 100 °C) | Materiál nádoby: Sklo | Materiál těla: Nerez | Možnost vaření vajec: Ano | Nástavec na vejce: Ne | Rozměry (V x Š x H): 33,8 x 33,5 x 29,7 cm | Příkon: 420 W | Hmotnost: 3,5 kg

Líbí se nám

  • Líbivý design s retro nádechem
  • Skleněná nádoba na ohřev párků
  • Nerezový koš na párky
  • Možnost regulace teploty
Nelíbí se nám

  • Vysoká cena
  • Nelze ovládat ohřev trnů a nádoby na vodu zvlášť
  • Velmi skromný návod

 

Jestliže toužíte po hotdogovači vyrobeném z kvalitnějších materiálů, než je plast a s líbivým designem, pak by pro vás hotdogovač Guzzanti GZ 460 mohl být tou správnou volbou.

Tento hotdogovač je vyroben převážně z kovu a skla. Samozřejmě je však kvůli toho nutné počítat s vyšší cenou oproti plastové konkurenci.

Nádoba na ohřev párků je zde řešena trochu jinak než u plastových hotdogovačů. Nádoba, respektive válec, je vyroben z varného skla a do něj se ještě umisťuje nerezový koš. Do koše pak vkládáte párky nebo jiné potraviny, které chcete ohřát.

Řešení koše chválíme. Spodní strana je poměrně hustě „vypletená“ a tak nehrozí, že by ani ty nejtenčí párky propadly. Co se týče kapacity, tak počítejte, že se do koše vměstná až 12 párků.

Hotdogovač je vybaven dvěma trny na ohřev pečiva. Vyrobeny jsou klasicky z nerezu a na rozdíl od některých jiných hotdogovačů mají poměrně ostrý hrot. Napíchnutí rohlíků je tak bezproblémové.

K ovládání slouží pouze jeden otočný volič, pomocí kterého hotdogovač zapínáte a nastavujete požadovanou teplotu. Termostat umožňuje nastavit teplotu od 30 do 100 stupňů.

Kromě přípravy párků v rohlíků můžete hotdogovač využít i k vaření vajec, kukuřice a dalších potravin, které lze vařit v páře. Výrobce ve návodu však nic konkrétního neuvádí, a tak si budete muset časy přípravy vyzkoušet sami. Pro přípravu vajec zde bohužel chybí specializovaný držák, nicméně díky nerezovému koši to není až tak velký nedostatek.

Guzzanti GZ 460 je na první pohled líbivý hotdogovač vyrobený z kvalitních materiálů. Svou práci odvede velmi dobře. Nicméně mohl by být ještě lepší a to zejména, kdyby bylo možné ovládat ohřev pečiva a párků zvlášť.

Hotdogovač Ariete 186 – Je libo hotdog v americkém stylu?

Počet trnů: 0 | Maximální počet párků: 2 | Maximální počet rohlíků: 2 | Možnost volby stupně propečení: Ano | Vaření vajec: Ne | Příkon: 650 W

Líbí se nám

  • Malé rozměry
  • Snadná obsluha
  • Povedený retro design
Nelíbí se nám

  • Klasický párek v rohlíku tímto přístrojem nepřipravíte
  • Mohlo by být na výběr z více barev

 

Ariete 186 není typickým hotdogovačem, s jehož pomocí byste si připravili párek v rohlíku tak, jak jej známé z každého stánku s rychlým občerstvením. Naopak, tento přístroj je určený k přípravě hotdogů tak, jak je znáte z amerických filmů. Čili naříznuté pečivo a v něm párek nebo klobása s rozmanitou přílohou.

Ocenit musíme pěkný retro design, kterým jsou výrobky značky Ariete proslulé. Hotodogovač je vyvedený v červené barvě. Bylo by skvělé, kdyby byly v nabídce i jiné barevné variace. Skvěle by vypadalo například krémové provedení.

Ovládání hotodogovače je jednoduché a je velmi podobné toustovači. V horní části naleznete několik otvorů. Dva krajní jsou určeny pro pečivo. To podélně nakrojíte a vložíte jej do otvoru. Ohřívat můžete dva kusy najednou.

Mezi otvory na pečivo je pak umístěn otvor na párky. Párky se vkládají do speciálního držáku, který vložíte do zmíněného otvoru. Ohřívat můžete opět dva kusy najednou.

Samotný ohřev pak spustíte stlačením páčky na straně hotdogovače. Po dosažení navoleného stupně propečení se párky i pečivo vysunou nahoru.

Čištění je o něco složitější než u běžného hotdogovače. Pod tekoucí vodou můžete omýt prakticky je držák na párky. Zbytek přístroje pod vodu nesmí a čistit jej můžete jen mírně navlhčeným hadříkem.

Ve spodní části je umístěný malý vysunovací tác, který slouží k zachytávání drobků z ohřívaného pečiva. Ideálně byste jej měli vysypávat po každé přípravě hotdogů, jinak hrozí připálení drobků.

Gallet Dijon MAH 50

Počet trnů: 1 | Kapacita nádoby: 12 párků | Materiál nádoby: Plast | Materiál těla: Plast | Nezávislý ohřev: Ano, vlastní spínač pro ohřev párků i pečiva | Vaření vajec: Ano | Držák na vejce: Ano – až 6 kusů | Tepelná pojistka: Ano | Příkon: 380 W | Rozměry: 23 x 20 x 12 cm | Hmotnost: 0,73 kg

Líbí se nám

  • Kapacita na 12 párků
  • Skladnost
  • Snadná obsluha
  • Některé části lze mýt v myčce
  • Nástavec na vaření vajec
Nelíbí se nám

  • Nelze regulovat teplotu
  • Trn se pomalu nahřívá
  • Spínače nejsou nijak označeny – musíte si zapamatovat, který co ovládá

 

Gallet Dijon MAH 50 je v době tvorby tohoto textu dle internetových srovnávačů jedním z nejoblíbenějších hotdogovačů na českém trhu. Zároveň patří mezi nejlevnější hotdogovače vůbec. Stojí za to si jej pořídit? Na to se blíže podíváme v této krátké recenzi.

Gallert Dijon MAH 50 disponuje nádobou na ohřev až 12 nožek párků. To je dostatečný počet i pro větší akce oslavy.

Ohřívací nádoba je vyrobena z čirého plastu, což je vcelku pochopitelné, protože varné sklo není v této cenové kategorii příliš reálné.

Do nádoby můžete najednou uložit až 12 tenčích párků nebo klobás. Důležité je slovo „až“ protože reálný počet bude záviset na konkrétním druhu párků. Nicméně tenčích párků, jako jsou např. Vídeňské párky, by se do nádoby mělo vejít opravdu 12.

Na rozdíl od svého většího bráchy – Gourmet MAH 502 – disponuje tento model pouze jedním nahřívacím trnem. To samo o sobě nelze považovat za nevýhodu. Model je prostě vhodnější pro ty z vás, kdo nutně nepotřebují ohřívat dva kus pečiva najednou.

Stejně jako Gallet Gourmet MAH 502, i tento hotdogovač umožňuje přípravu i jiných potravin než uzenin. Nic vám nebrání  v ohřevné nádobě uvařit kukuřici, brokolici nebo i jinou zeleninu. Ideální je pak využití pro přípravu vajec naměkko a natvrdo. K tomu účelu je v balení i speciální nástavec, do kterého postavíte až 6 vajec najednou.

Nádobu na párky i s víkem a nástavcem na vejce můžete bez obav mýt v myčce. Lze to samozřejmě i ručně, ale při ručním mytí nepoužívejte abrazivní prostředky a vyvarujte se i drátěnce, protože čirý plast se snadno poškrábe. Plastovou základnu hotdogovače a ohřívací trn můžete očistit navlhčeným hadříkem nebo houbičkou.

Orava HM-01 – nejlevnější hotdogovač?

Počet trnů: 1 | Průměr trnu: 2,5 cm | Kapacita nádoby: 6 párků | Materiál nádoby: Plast | Materiál těla: Plast | Nezávislé ovládání ohřevu: Ano, ale nelze ohřívat obojí najednou | Pojistka proti přehřátí: Ano | Příkon: 350/15 W | Rozměry: 24,5 x 27,2 x 13 cm | Hmotnost: 0,77 kg

Líbí se nám

  • Příznivá cena
  • Kompaktní rozměry
  • Snadná obsluha
  • Rychle nahřátí vody
Nelíbí se nám

  • Nelze ohřívat párky a pečivo najednou – ohříváte buď to nebo ono
  • Absence držáku na vaření vajec

 

Orava HM-01 je další z kompaktních hotodogovačů určených pro domácí použití. Tento model se řadí mezi nejoblíbenější na českém i slovenském trhu.

Hotdogovač Orava HM-01 je vybaven plastovou ohřívací nádobou s nepřilnavým povrchem, takže se vám nestane, že by se ohřívané párky „připálily“ ke stěnám nádoby.

Celkem se do nádoby vměstná až 6 nožek párků. To je sice poloviční kapacita, než nabídnou dříve recenzované hotdogovače Gallet, ale i tak to může být pro většinu domácností plně dostačující kapacita.

Hotdogovač je vybaven jen jedním ohřívacím trnem z nerezu, ale Orava má ve své nabídce i další modely, které nabídnou trnů více.

Ovládání je jednodušší než u hotdogovačů Gallet, protože zde najdeme jen jeden jediný spínač, kterým se vše ovládá. Z principu třípolohového spínače je jasné, že ohřívat budete moci buď párky nebo pečivo. Na ohřev obou najednou bohužel musíte zapomenout. A to jeden z hlavních nedostatků tohoto hotdogovače, protože mezitím, co budete nahřívat pečivo budou párky pomalu chladnout.

Výrobce neuvádí, že by bylo možné hotdogovač použít i přípravě jiných jídel, nicméně v zásadě vám v tom nic nebrání. Na rozdíl od hotdogovačů Gallet, není tento model vybaven speciálním držákem na vejce.

Údržba hotdogovače je bezproblémová. Tělo přístroje a misku na vodu stačí otřít navlhčeným hadříkem. Trn na pečivo rovněž otřete hadříkem. Můžete použít i trochu saponátu. Za žádných okolností nesmíte tělo přístroje omývat pod tekoucí vodou nebo jej dokonce do vody ponořit. Ohřevnou nádobu s víkem můžete umýt ručně ve dřezu s pomocí houbičky a saponátu.

Srovnání parametrů hotdogovačů

NázevGallet Gourmet MAH 502Guzzanti GZ 460Ariete 186Gallet Dijon MAH 50Orava HM-01
FotoHotdogovač Gallet Gourmet MAH 502Guzzanti GZ 460 hotdogovačHotdogovač Ariete 186Jednoduchý hotdogovač Gallet Dijon MAH 50Orava HM-01
Počet trnů22Nemá trny - ohřev 2 rohlíků najednou11
Kapacita12 párků12 párků2 párky12 párků6 párků
Materiál nádobyPlastSkloXPlastPlast
Materiál tělaPlastKovKovPlastPlast
Nezávislý ohřevAnoNeNeAnoAno, ale ohřívají se buď párky nebo pečivo
Vaření vajecAnoAnoNeAnoVýrobce neuvádí
Příkon380 W420 W650 W380 W350 / 15 W
Rozměry35 x 21 x 12 cm33,8 x 33,5 x 29,7 cm 20 x 26 x 14 cm23 x 20 x 12 cm24,5 x 27,2 x 13 cm
Hmotnost0,88 kg3,5 kg1,2 kg0,73 kg0,77 kg
CenaPorovnat cenuPorovnat cenuPorovnat cenuPorovnat cenuPorovnat cenu

Jak vybrat nejlepší hotdogovač?

Hotdogovač je vcelku jednoduchý přístroj, u kterého nenajdete velké množství faktorů, které byste měli před koupi zvážit.

Většinu hotdogovačů tvoří nádoba na ohřev párků a kovové trny, na které se napichuje seříznutý rohlík. A to jsou také dva základní prvky, na které byste se měli zaměřit.

Důležité je také využití hotdogovače. Malé levné hotdogovače z plastu jsou určeny pro domácí použití.

Hotdogovače pro komerční použití jsou vyráběny z kvalitnějších materiálů – většinou z nerezu – a umožňují přípravu několika párků v rohlíků najednou. Jejich cena je však daleko vyšší.

Typ hotdogovače

  • S ohřívací nádobou – Tento typ hotdogovače je vybaven nádobou, v níž se párou nahřívají párky. Kromě hotdogovače, tak k přípravě párků v rohlíku nic jiného nepotřebujete.
  • Bez nádoby – U tohoto typu hotdogovače dostanete defacto jen bodce na ohřev pečiva. Párky musíte ohřát jiným způsobem. Například je můžete uvařit klasicky v hrnci s vodou.

Nádoba na ohřev párků

Nádoba na ohřev párků je vlastně takový malý parní hrnec. Do nádržky pod nádobou nalijete vodu, zapnete přístroj a vařící voda se začne přeměňovat v páru, která párky v nádobě ohřívá.

U nádoby na ohřev párků je nejdůležitějším parametrem její objem. Výrobci většinou uvádějí, kolik párků lze najednou v nádobě ohřát. Obvykle se setkáte s číslem 6 nebo 12, ale najdou se i hotdogovače, které zvládnou ohřát klidně i 18 párků najednou.

Samozřejmě musíte vzít v potaz, že ne všechny párky jsou si rovny. Neexistují standardní rozměry párků, a tak je toto číslo vždy orientační.

Na vás pak samozřejmě záleží, jaký objem vám bude stačit. Jestliže si budete připravovat párek v rohlíku jen pro sebe, tak nejspíše nebudete potřebovat hotdogovač s obrovskou ohřívací nádobou.

Tip: Párky nebo menší klobásky jsou výborné i grilované. Na grilování se výborně hodí plynové grily a kontaktní grily!

Hroty na ohřev rohlíků

Na kovové hroty nabodnete rohlík se seříznutou špičkou na jedné straně. Po zapnutí hotdogovače se hroty rozpálí a rohlík tak zevnitř ohřejí. Důležitým parametrem je pak jejich počet. Standardně se setkáte s hotdogovači s jedním nebo dvěma hroty. Záleží opět na vás, jak často a kolik párků v rohlíků budete připravovat.

Pro běžné domácí použití stačí i jeden hrot. U komerčních přístrojů je počet hrotů většinou vyšší.

Tip: Místo kupovaných rohlíků můžete použít i rohlíky nebo bagety z domácí pekárny!

Použité materiály

Ideálními materiály jsou sklo a kov. Nicméně u hotdogovačů pro domácí použití se setkáte spíše s plasty. Plastové bývá jak tělo přístroje, tak i nádoba na ohřev párků. Výjimkou je samozřejmě trn na ohřev párků, který je vyroben zpravidla z nerezové oceli. Důvodem pro použití plastů u domácích hotdogovačů je primárně udržení relativně nízké ceny přístroje.

U profesionálních přístrojů je situace podle očekávání opačná. Tělo přístroje je většinou nerezové a nádoba na ohřev skleněná.

Snadnost obsluhy a údržby

Všechny přístroje by měly mít nekomplikovanou obsluhu. Naštěstí u hotdogovačů tomu tak ve většině případů je, protože se jedná o jednoduché přístroje. Některé modely dokonce nabídnou je tlačítko pro vypnutí a zapnutí. Nic víc.

Pokročilejší modely pak mohou mít komplikovanější obsluhu podle toho jaké další funkce nabízejí. Příkladem dalších funkcí může být regulace teploty.

Údržba by také měla být co nejjednodušší. Nejdůležitější je, aby bylo možné nádobu po použití snadno omýt. Nádoby by tudíž měla být odnímatelná. U plastových nádob se vyvarujte čištění pomocí drátěnek nebo agresivních čistících prostředků. U čirého plastu totiž velice snadno dochází k jeho poškrábání.

Nerezové trny na pečivo po použití stačí otřít navlhčeným hadříkem. Případně lze použít i malé množství neagresivního saponátu.

Pokud má hotdogovač nerezové tělo, tak byste se opět měli vyvarovat použití agresivních čistících prostředků a používat jen jemný hadřík nebo houbičku. Nerezové povrchy a obzvlášť ty lesklé, bývají náchylné k poškrábaní.

Další funkce a vychytávky

S pomocí každého hotdogovače si můžete doma připravit párek v rohlíku. Ovšem ne každý hotdogovač má stejné funkce. Některé modely můžete použít i jako jednoduché vařiče vajec. K tomuto účelu bývají k hotdogovači přibaleny i speciální přihrádky, do kterých vejce naskládáte.

U hotodogvačů dvěmi a více trny oceníte možnost nastavení ohřevu pro každý trn zvlášť. Díky tomu nebudete nahřívat trny, které nebudete potřebovat například, když si budete připravovat párek v rohlíku jen pro sebe.

Možná oceníte i možnost regulace teploty ohřevu jak pro párky, tak i pro pečivo.

Cena

Hotdogovače pro běžné domácí použití nejsou příliš drahé. Jejich cena se pohybuje většinou v rozmezí 500 až 1 000 Kč.

Hotdogovače určené k profesionálnímu použití pro stánky s občerstvením, catering a podobně stojí násobně více. Počítejte s cenou několika tisíc korun. Investice se však vyplatí, protože přístroje na doma jsou určeny pro občasné použití a dlouhodobý provoz v komerční sféře nevydrží.

Značka

Hotdogovačů na našem trhu není tolik, aby se dalo jednoznačně říct, že jedna nebo druhá značka je lepší. Orientujte se spíše podle parametrů, které od hotdogovače očekáváte.

Ze značek se na českém trhu objevují Gallet, Ariete, Guzzanti, Orava, Beper. Pro komerční použití pak bývají určeny například přístroje značek Redfox, Klarstein, Royal Catering, RM Gastro a další.

Často kladené otázky

Můžu hotdogovač mýt v myčce?

U většiny hotdogovačů lze mýt v myčce na nádobí ohřevnou nádobu, která bývá buď plastová nebo skleněná. Nicméně vždy byste se měli řídit tím, co výrobce uvádí v návodu. V myčce rozhodně nemůžete mýt část s elektronickými součástkami, což je u hotdogovačů většinou tělo přístroje.

Jaké párky mám použít?

Výběr párků je čistě subjektivní záležitost, protože v hotdogovači můžete ohřívat jakékoliv párky. Často se používají frankfurtské nebo vídeňské párky, ale nic vám nebrání ani v použití kuřecích “klausovek”. Měli byste si dávat pozor na to, jak dlouho párky v hotdogovači ohříváte. Některé mohou být náchylné k prasknutí, pokud je budete ohřívat příliš dlouho. Při výběru párků také zohledněte jejich tloušťku, protože příliš tlusté párky se nemusí vejít do rohlíku.

Můžu v hotdogovači ohřívat veganské nebo vegetariánské párky?

Ano, v hotdogovači můžete bez problému ohřívat i veganské a vegetariánské párky. Pozorně si však přečtěte návod k přípravě na obalu párků. Mělo by tam být uvedeno, jak dlouho je potřeba párky vařit.

Jaký je rozdíl mezi hotdogem a párkem v rohlíku?

Základním rozdílem mezi párkem v rohlíku a hotdogem je fakt, že se pečivo u párku v rohlíku nenařezává. Párek je jednoduše namočen v hořčici nebo kečupu a následně vložen do dírky v ohřátém rohlíku. U hotdogu se rohlík nebo klidně i bageta podélně nařízne a párek se vkláda do vzniklého zářezu. Pro hotdogy je typická také bohatá obloha, kterou si mnohdy můžete sami zvolit. Běžně se setkáte s hotdogem s hořčicí, cibulí, zelím, hlávkovým salátem nebo i se sýrem.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1rek_v_rohl%C3%ADku

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hot_dog