Většina lidí dává čerstvě sklizenou nebo koupenou zeleninu do lednice, aniž by se nad tím zamyslela. Některé druhy zeleniny by se však v lednici uchovávat neměly nebo to vůbec nepotřebují.
Nízká teplota a vysoká vlhkost totiž mohou způsobit, že se zelenina rychleji zkazí nebo se změní její konzistence a chuť. Ani jedno z toho není většinou žádoucí.
Připravili jsme pro vás seznam 11 druhů zeleniny, které do lednice dávat nemusíte.
A ano, seznam zahrnuje i druhy, které jsou z botanického hlediska považovány za ovoce, ale v kulinářském světě se běžně označují jako zelenina.
Cibule
Cibule je základní ingrediencí mnoha pokrmů po celém světě. Má výraznou chuť a často se používá k dochucení pokrmů. Pokud ji však skladujete v lednici, většinou změkne a mírně se změní i její chuť.
Cibuli skladujte nejlépe na chladném, suchém a tmavém místě. Jakmile je cibule nakrájená, můžete ji skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Takto zůstane použitelná po několik dní, a tím, že ji uchováte v nádobě, zabráníte cibulový odér nezaplaví vaší lednici.
Šalotky
Šalotka je druh cibule, který se často používá v asijské kuchyni. Má jemnější chuť než běžná cibule a používá se k dochucení pokrmů, aniž by byla příliš výrazná. Stejně jako běžná cibule nemá šalotka příliš ráda nízké teploty a vyšší vlhkost v chladničce.
Stejně jako klasické cibule, nejdéle vydrží pokud jsou uloženy na chladném a suchém místě.
Česnek
Podobně jako cibule miluje česnek chladná, suchá a tmavá místa. Uložením v lednici se často nastartuje proces klíčení a jeho chuť už nebude to, co bývala.
Pokud jste stroužky již neoloupali, není důvod dávat česnek do lednice. Cibulky česneku můžete skladovat ve spíži. Oloupané nebo dokonce nakrájené stroužky můžete v lednici uchovávat několik dní. Opět použijte vzduchotěsnou nádobu nebo sáček, abyste zápach česneku neovládl vaši lednici.
Brambory
Brambory je také nejlepší skladovat na chladném a tmavém místě. Pokud máte správně nastavenou teplotu, tak je v lednici pro brambory příliš chladno a získají v ní nasládlou chuť, která většině strávníků nebude vyhovovat.
Sládnutí je způsobeno tím, že se při nízkých teplotách škrob v bramborách mění na cukr. Uložení na temném místě je rovněž důležité, protože brambory vystavené světlu a teplu rychleji klíčí a také začnou zelenat.
Pokud musíte brambory skladovat v chladničce, skladujte je jen krátce a snažte se je umístit do teplejší části chladničky. Tou je obvykle horní police. Vyhněte se jejich umístění do chladicího boxu na zeleninu, protože to je jedno z nejchladnějších míst v chladničce.
Sladké brambory
Sladké brambory, nebo-li batáty, je také nejlepší skladovat na chladném, suchém a tmavém místě. Pokud je budete skladovat v lednici, ztvrdnou a jejich chuť se opět změní k horšímu. Skladujte je ve sklepě, pokud ho máte, nebo alespoň ve spíži.
Pokud jste již sladké brambory uvařili, můžete je pár dní uchovávat v lednici.
Rajčata
Rajčata skladujte nejlépe při pokojové teplotě. Chladné prostředí lednice způsobuje změny struktury a chuti rajčat. Stanou se moučnými s nevýraznou chutí.
Zralá rajčata však v teplém prostředí nevydrží nijak dlouho, takže pokud je v nejbližší době nebudete používat a nevadí vám zhoršení kvality, můžete jejich životnost prodloužit uložením do lednice. Než je použijete třeba do salátu, nechte je asi hodinu při pokojové teplotě, prospěje to jejich chuti.
Papriky
Papriky jsou poněkud kontroverzní, pokud jde o jejich skladování v lednici. Při skladování na chladném místě vydrží déle, ale při vystavení příliš nízkým teplotám se rovněž může změnit jejich struktura a chuť.
Zapomeňte na čerstvé křupavé papriky, na které jste zvyklí. Papriky v ledničce poměrně rychle změknou.
Papriky raději uchovávejte na suchém místě s pokojovou teplotou. Nezralé papriky mají podobně jako některé ovoce schopnost dozrát i po sklizni. kdybyste je uložili do lednice, tak tento proces utlumíte.
Máslová dýně
Máslové dýně vydrží několik měsíců, pokud jsou skladovány na chladném a relativně suchém místě. Není důvod skladovat nerozkrojené dýně v lednici. Vysoká vlhkost v chladničce způsobí, že dýně rychleji zkřehne.
Stejně jako většinu ostatních druhů zeleniny a ovoce je třeba i dýni po nakrojení uchovávat v chladu. Řeznou plochu zakryjte potravinovou fólií nebo dýni vložte do uzavíratelného sáčku. V lednici vydrží zhruba pět dní, pak začne většinou nepěkně měknout a postupně i plesnivět.
Dýně Hokkaido
Podobně jako dýně máslová vydrží dýně Hokkaido skladované na chladném místě, například v garáži nebo ve sklepě, mnoho týdnů a dokonce i měsíců. Dýně ve sklepě raději nepokládejte přímo na podlahu. Místo toho použijte kus kartonu nebo dřevěnou bedýnku na zeleninu.
Nakrojené dýně by se však měly skladovat v lednici a i tak vydrží jen asi 5 dní.
Lilky
Pokud chcete, aby vám lilky vydržely, měli byste je skladovat na chladném a tmavém místě. Ideální skladovací teplota je přibližně 10 až 12 °C. Pokud teplota klesne příliš nízko, začnou lilky během několika dní vykazovat známky poškození chladem. To se nejčastěji projeví změknutím na některých místech slupky a hnědnutím dužiny a semen.
Vzhledem k uvedeným teplotám by mělo být zřejmé, že lednice nebude pro lilek tím nejlepším přítelem. Místo do ledničky jej umístěte na chladné místo ve sklepě nebo třeba v garáži. Pokud ani jedno nemáte, tak není problém lilek uchovávat ani při pokojové teplotě. Jen nevydrží tak dlouho čerstvý.
Jako obvykle by se nakrájené lilky měly skladovat v chladničce, protože při ponechání v teple se rychle kazí. I v ledničce však u nakrojeného lilku dochází k rychlé degradaci struktury a chuti, proto jej urychleně spotřebujte.
Okurky
Většina z vás pravděpodobně skladuje okurky v lednici, ale stejně jako lilek mohou být i okurky vystaveny nízkým teplotám.
Čerstvě sklizené okurky se mohou bez problémů skladovat při pokojové teplotě. Vydrží týden až dva. Po nakrojení je uložte do chladničky. Řez můžete zakrýt potravinovou folii, aby nedocházelo k rychlému vysychání.