Pokud jde o uchovávání čerstvých potravin, většina lidí ví, že chladnička a mraznička jsou základními součástmi každé kuchyně. Mnoho lidí však neví, že pro každý z těchto spotřebičů existuje ideální teplota, aby potraviny zůstaly co nejdéle poživatelné.
V tomto článku se budeme zabývat ideálními teplotami v chladničce i mrazničce a poradíme vám, jak jich dosáhnout.
Proč je teplota důležitá?
Nastavení správné teploty je důležité ze dvou důvodů:
- Pomáhá udržet potraviny déle čerstvé
- Zabraňuje růstu bakterií a plísní, které mohou způsobit zdravotní potíže
Uchovávání čerstvých potravin je pro většinu lidí hlavním důvodem pro koupi chladničky. Nikdo nechce jíst plesnivé sýry, shnilou zeleninu nebo pít zkyslé mléko.
Správné nastavení teploty se může zdát jako nedůležitý úkon, ale je ve skutečnosti velmi důležité.
Nejde jen o to, že se potraviny zkazí, ale také o patogenní bakterie, které se mohou na nesprávně skladovaných potravinách množit. Nechceme nikoho strašit, ale některé z nich – například Listeria monocytogenes nebo Clostridium botulinum mohou způsobit vážná onemocnění a dokonce i smrt.
Jaká by měla být teplota uvnitř ledničky?
Teplota uvnitř chladničky by měla být 4 °C nebo nižší. Tato teplota zastaví nebo alespoň silně zpomalí růst většiny nebezpečných bakterií. Teplota však není konstantní v celé lednici. Nejchladnější místo je zpravidla v její spodní části.
Mějte na paměti, že teplota bakterie nezničí, takže umístění potravin, které již vykazovaly známky kažení, do chladničky není vůbec užitečné. Naopak můžete kontaminovat potraviny uvnitř lednice.
Moderní chladničky jsou často vybaveny displejem, který informuje o aktuální teplotě uvnitř a umožňuje ji i nastavit přesně na požadovanou úroveň.
Starší chladničky mohou být vybaveny voliči chladícího výkonu. Návodu k obsluze by vám měl říct, jaké teplotě odpovídají jednotlivá nastavení teploty. Můžete zvážit také zakoupení malého teploměru, který umístíte do ledničky a hned tak uvidíte, jaká teplota uvnitř panuje.
Jaká by měla být teplota v mrazničce?
Ideální teplota v mrazničce je -18 °C nebo nižší. Tato extrémně nízká teplota zcela zastavuje růst bakterií a také pomáhá udržet potraviny déle čerstvé.
Značně rozšířený mýtus, že potraviny vydrží takřka navždy, pokud jsou uchovávány v mrazničce, není vůbec pravdivý. Chuť a struktura zmrazených potravin se postupně změní natolik, že byste je pravděpodobně vůbec nechtěli jíst. Většina zmrazených potravin si zachovává svou kvalitu přibližně dva až šest měsíců.
Dalším oblíbeným mýtem je, že zmrazení potravin v mrazničce zničí všechny bakterie a jiné patogeny, které mohou být v potravinách přítomny. To také není pravda. Zmrazení je poměrně dobrý způsob, jak (dočasně) zastavit růst bakterií, ale není to jistý způsob, jak bakterie zničit.
Mnohé druhy přežijí teploty v mrazničce zcela bez újmy. A to včetně těch nebezpečných, jako je například listeria. Takže ano, i zamrazené potraviny je potřeba důkladně tepelně upravit.
K nastavení teploty v mrazničce můžete opět použít displej nebo voliče nastavení. A stejně jako u chladničky můžete použít teploměr ke kontrole správné funkce mrazničky.
Teplota a spotřeba energie
Poslední věc, kterou je třeba vzít v úvahu, je, že provoz chladničky a mrazničky při nižších teplotách spotřebovává více elektřiny než provoz při vyšších teplotách. To je jeden z hlavních důvodů, proč lidé nastavují své chladničky a mrazničky na maximální doporučené teploty, tj. 4 °C pro chladničku a -18 °C pro mrazničku.
Vzhledem k rostoucím cenám elektřiny si možná říkáte, že byste mohli ušetřit peníze zvýšením teploty. To je sice pravda, ale nedělejte to, protože riskujete nepříjemné zdravotní problémy.
Pokud chcete ušetřit na spotřebě energie, investujte do chladničky a mrazničky s dobrou energetickou účinností. Počáteční investice vás bude stát více, ale časem se vám úspory na účtech za elektřinu vrátí.
Tipy pro teplotu v chladničce a mrazničce
- Dveře chladničky i mrazničky nechte otevřené jen po co nejkratší dobu. Pokaždé, když otevřete dveře, vnikne dovnitř teplý vzduch a spotřebič se musí více namáhat (a spotřebovávat více energie), aby se vrátil na ideální teplotu. Příliš dlouho otevřené dveře mohou také ohrozit potraviny uvnitř.
- Zkontrolujte těsnění dveří chladničky a mrazničky, zda jsou v pořádku. Pokud jsou v nich mezery nebo praskliny, studený vzduch může unikat ven a teplý vzduch může pronikat dovnitř. Pokud nejsou těsnění v dobrém stavu, nechte je vyměnit.
- Nevkládejte horké potraviny přímo do lednice nebo mrazáku. Nejprve je nechte vychladnout na nižší teplotu. Vložením vařícího jídla přímo do chladničky nebo mrazničky se zvýší teplota uvnitř.
- Pravidelně odmrazujte mrazničku. Pokud se v ní nahromadí příliš mnoho ledu, může být pro spotřebič obtížnější udržet správnou teplotu. Dobrou volbou jsou beznámrazové spotřebiče.
- Chladničku a mrazničku umístěte mimo dosah zdrojů tepla, jako je sporák, trouba nebo přímé sluneční světlo.
Závěr
Pro zachování kvality a bezpečnosti potravin je důležité udržovat v chladničce a mrazničce ideální teplotu.
Chladničku udržujte při teplotě 4 °C nebo nižší a mrazničku při teplotě -18 °C nebo nižší. Pravidelně kontrolujte, zda spotřebič pracuje správně a zda jsou teploty na správné úrovni.
Provoz chladničky a mrazničky při nižších teplotách spotřebovává více elektřiny, proto byste měli zvážit investici do spotřebičů s dobrou energetickou účinností.